Logo
Albers - De Voetspecialisten

Pijn onder je voeten, hoe kom je ervan af?

Pijn onder je voet is heel vervelend, in dit artikel leggen we uit hoe u hiermee om kan gaan.

Bij mensen die veel staan, lopen of hardlopen is pijn onder de voeten een veelvoorkomende klacht. Gelukkig zijn er zeer effectieve manieren om deze pijn te verlichten of te voorkomen. Daarom bespreken we hierin wat de oorzaken van de pijn zijn, hoe het te voorkomen is en hoe het te verhelpen is.

'Wat is de oorzaak van mijn pijn?'

Onze voeten zijn opgebouwd uit vier voetbogen die essentieel zijn voor een goede, veerkrachtige afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Deze voetbogen – twee in lengterichting en twee dwars – zorgen ervoor dat het gewicht van het lichaam gelijkmatig over de voet wordt verdeeld. Hierdoor raken bepaalde delen van de voet de grond nauwelijks, wat voorkomt dat de voet doorzakt.


Soms kunnen de bindweefselbanden die de voetbogen ondersteunen, echter verslappen. Dit kan leiden tot een verzwakte voetboog, waardoor de voet te veel doorzakt en pijn onder de voet ontstaat. Enkele veelvoorkomende oorzaken van pijn onder de voet zijn:


  • Overpronatie: dit is een moeilijk woord voor dat uw voeten te ver naar binnen rollen bij het lopen, dit leidt vaak tot doorgezakte voeten.
  • Overbelasting door langdurig staan of lopen: wanneer u veel staat of intensief sport, kan het zo zijn dat u uw voeten en voetbogen extra belast.
  • Overgewicht: Extra gewicht kan de oorzaak zijn van de pijnlijke onderkant van uw voeten, omdat het de druk op uw voeten verhoogt en de voetbogen verzwakt.
  • Stijfheid in achillespees of kuitspieren: zorgt voor een verminderde mobiliteit en de voet en kan tot overbelasting leiden.

'Wat kan ik doen om de pijn te verlichten?'

Om uw pijn te verlichten - en nog belangrijker - meer klachten te voorkomen, zijn er drie manieren die wij u aanraden:


  1. IJscompressie: een simpele manier om uw pijn te verlichten is ijscompressie. Leg een zak ijsblokjes enkele minuten op het pijnlijke gebied, zorg er wel voor dat er een dun doek tussen ligt (dit voorkomt bevriezing).
  2. Neem rust: het klinkt als een simpele oplossing, maar het is toch een besluit dat niet vaak genoeg genomen wordt. Vermijd onnodige belasting zodat uw voetbogen de kans krijgen om te herstellen.
  3. Rekoefeningen: Rekoefeningen voor de achillespees en kuitspieren helpen de spanning op uw voetboog te verminderen.

'Wat moet ik doen als de pijn blijvend is?'

Bij blijvende pijn raden we u aan om naar de huisarts te gaan. Een huisarts kan u doorverwijzen naar een voetspecialist, die voor u een passende oplossing kan vinden voor uw pijn.

Ons advies bij pijn onder de voeten

Wij als voetspecialist adviseren vaak orthopedische steunzolen, om zo de voetbogen te ondersteunen en een betere drukverdeling onder de voeten te bereiken, waardoor u een afname van pijnklachten zult ervaren.

Deel deze vacature met je netwerk via:

Share by: